2002. 07. 10. Mataró környéke

(Barcelona -) el Masnou - Alella - Montornés de Vallés - el Barri Rodes - Órrius - Mataró - Sant Andreu de Llavaneres - Sant Vincenç de Montalt - Caldes d'Estrac (- Barcelona)

táv: 46.6km, átlag: 19.8km/h, max: 50.8km/h, nettó idő: 2:21h, bruttó idő: 3:20h, szintemelkedés: 800m

Majdnem egy hónap kényszerszünet (sok meló + két hét bringaszervíz) után már nagyon hiányzott egy kis tekerés. Amint visszakaptam a bringát, kinéztem egy klassz dombot Barcelonától északra, és egy útvonalat, amin két és félszer meghághatom. Az első (0m - 270m) nem volt vészes, leszámítva azt, hogy gyakorlatilag a vasútállomástól indult az emelkedő, így bemelegíteni nem volt nagyon lehetőség. Ja, és elkapott a három jóbarát: szembeszél, emelkedő, szarszag. Utána vitorlázás lefele száz méterre, majd kis kerülő, és vissza hegynek.

Ez már durvább darab volt, 380 méterre vitt fel az út, de fele akkora távon, mint az előző kellemes hosszú lankás. A közepén ráadásul elfogyott a vizem is, szerencsére a vége előtt találtam egy életmentő forrást. Ezután már csak örömbringa volt, ereszkedés lefele át falvakon, be Mataróra. Itt hosszas győzködés után mégsem változtattam a kitűzött programon, és megérte, a vége a legjobb hullámvasút volt 10 kilométeren át, megkoronázva egy brutális egyenes lejtővel a tenger fele. Az aljában naívan kikapcsoltam az órát, nem tudva, hogy még 20-30 perc kavarás, mire megtalálom a vasútállomást. A bepakolt mackófelsőnek csak itt vettem hasznát, mert bár végig lógott az eső lába, és max 20 fok körül lehetett, igazán hideg csak az ilyenkor is brutálisan légkondicionált vonaton volt.


el Masnou-ból kifele, enyhe, hosszú emelkedő
(sajnos nagy forgalommal)

kellemes lejtőzés helyett kanyar jobbra

a jól megérdemelt lejtő Alella után...
(menetirány balról jobbra)

...és a böjtje Órrius-ba menet, közepesen hosszú, brutális emelkedő
(menetirány jobbról balra)

rögtön a csúcs után, az út a bal szélen látszik.
pár év, és már nem kell annyit tekerni felfele... :(

érdekes fa, a bolyhok sárga virágokkal vannak tele

Sant Andreu de Llavaneres felső része

Sant Andreu de Llavaneres és a tenger

ez már csak az utolsó lejtő vége,
az eleje ugyanígy ereszkedett, csak annyira megörültem neki,
hogy nem volt kedvem megállni fotózni.
gyakorlatilag 150 méter szintet zúzott le párszáz méter alatt

épül az új strand Caldes d'Estrac-nál

eszpee@underground.hu